6698 KVKK Kanununda İşletmelere Cezalar Hangi Boyutta


7 Nisan 2016 yılında Türkiye'de 6698 sayılı yeni bir kanun yürürlüğe girdi. 6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanunu, birçok iş sektöründe büyük tepki uyandırdı. Uzun yıllardır tasarı halinde bekleyen bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte pek çok iş yeri ve firma, hizmetlerini KVKK'ya uyumlu hale getirdi.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) Nedir?

6698 KVKK, kişisel verilerin işlenmesinde, kişinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması sağlanmaktadır. Kişisel verilerin korunması kanununun ihlali türlü türlü cezaya yol açabildiğinden dolayı, Türkiye'de hizmet veren bütün iş sektörlerinde çeşitli düzenlemelere gidildi. Bu kanun; kişisel verilerin, kişinin izni dahili olmaksızın hiçbir şekilde ve hiçbir amaç için kullanılamayacağını ifade ediyor. Kişiler, kişisel verilerinin paylaşılması ve kullanılmasına dair sözleşme veya belge imzalamadığı sürece, bu kanun dolayısıyla birçok cezaya maruz kalmak mümkün.

Kişisel Verilerin Korunması Kanununun İhlali Ne Tür Cezalara Yol Açar?

Kişisel verilerin korunması kanununa uyulmadığı takdirde, kanun ihlalini gerçekleştiren firma büyük cezalar alabilir.

Bu cezalar şu şekildedir;
  • Kişisel verileri sızdıran kişi 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılır.
  • Kişisel verileri, herhangi bir ihlal yolu ile elde eden kişiler 2 yıl ile 4 yıl arasında hapis cezasına çarptırılır.
  • Para cezası ise; 6698 sayılı kanunun, yerine getirilmeyen ilgili bölümlerine göre 5.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişmektedir.
Firmalar ve iş yerleri, bahsi geçen kişisel veri yalnızca kullanıcının izni dahilinde paylaşıldığı ve kullanıldığı sürece cezalandırılmakta muaf tutulur.


KVKK'ya Nasıl Uyum Sağlanır?

KVKK'ya uyum sağlayabilmek için, kişisel verileri hiçbir ihlal yoluyla elde etmediğinize dikkat etmelisiniz. Kişilerin, veri paylaşımlarını onayladıklarına dair sözleşmeler hazırlamak bu konuda fayda sağlayabilir. Çoğu durumda kişisel verilerin korunması kanununa uyum sağlayabilmek için sayısız araştırma gerçekleştirmek gerekebilir. İşte burada, bilimp.com firmasından ulaşabileceğiniz KVKK Sihirbazı uygulaması devreye giriyor. Uygulamanın kullanımıyla, iş yerinizi veya şirketinizi kolaylıkla KVKK'ya uyumlu bir hale sokabilirsiniz.


KVKK Sihirbazı Nedir? Neler Yapabilir?

KVKK Sihirbazı, işletmenizin KVKK'ya uyumlu olabilmesi adına yapılması gereken işlemleri size adım adım gösterir ve uygulanmasını sağlar. KVKK Sihirbazı sayesinde kısa süreler içerisinde uyum sağlayabilirsiniz. Cihazın uyumluluk izleme aracı ile kanuna ne kadar uyumlu olduğunuzu inceleyebilir ve buna göre işlemlerinize devam edebilirsiniz. Ayrıca bu cihazı kullanarak 'Açık Rıza' işlemlerini gerçekleştirebilir ve böylelikle kullanıcıların rızası dahilinde işlem yapabilirsiniz. KVKK Sihirbazının kolay kullanımıyla, yasal yükümlülüklerinizi yerine getirebilir ve her türlü ceza riskini ortadan kaldırabilirsiniz.


Bilimp KVKK Sihirbazı Ücretli Midir?

Bilimp'in KVKK Sihirbazı tamamen ücretsiz bir uygulamadır. İş yeri veya şirketiniz adına bu sihirbazı kolaylıkla edinebilir ve kullanabilirsiniz. Bilimp'in sitesi üzerinden erişebileceğiniz bu uygulamayı kullanarak KVKK'ya uyumlu hale gelebilir ve potansiyel ceza risklerinden de uzaklaşmış olursunuz. Ayrıca site üzerinde KVKK'ya dair her türlü bilgiye ulaşabilir ve faydalı makaleler aracılığıyla işlerinizi, kanuna uygun bir şekilde yürütebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blog Nedir ? Blog Yazarlığı (Blogger) Olmak

WordPress ile Ücretsiz Blog Açmak